Zdajšnji trenutek bo že naslednji trenutek zgodovina.

Začetki zgodovinskega društva v Slovenski Bistrici segajo v devetdeseta leta, natančneje v leto 1996, ko je bilo društvo ustanovljeno na pobudo prvega direktorja Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica Stanislava Gradišnika.

Leta 2012 je na pobudo ustanovnega člana Edmunda Pogorevca in Vide Topolovec društvo znova zaživelo. Društvo se je poimenovalo po zgodovinarju prof. dr.Jožetu Koropcu, ki je velik del raziskav posvetil ravno Slovenski Bistrici z okolico.

Društvo povezuje zgodovinarje, druge družboslovce in ljubitelje zgodovine.

Prizadevamo si k zbujanju interesa za lokalno zgodovino pri mladih.

Dejavnosti

Ukvarjamo se z organizacijo dogodkov. V zadnjih letih je bilo izvedenih več predavanj gostujočih in domačih strokovnjakov.

Poslanstvo

Poslanstvo društva je predstavljati preteklost in jo prenašati v sedanjost – z najboljšimi nameni za trdnejšo prihodnost.

Namen

Namen društva je v obveščanju o novih odkritjih na širšem slovenjebistriškem območju in opominjati na pretekla, a za marsikoga neznana spoznanja.

Društvo imenovali po zgodovinarju dr. Jožetu Koropcu

Jože Koropec se je rodil 17. marca 1923 na Bukovcu pri Zgornji Polskavi. Po osnovnem šolanju v Zgornji Polskavi je obiskoval klasično gimnazijo v Mariboru, se po maturi vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani in leta 1948 diplomiral iz zgodovine in zemljepisa.

Želim izvedeti več